Balatonakali és környéke látnivalói

 

Balatonakali

„Mandula, jó bor, vendégszeretet”

Akali sokszínűsége is megjelenik e rövid gondolatban, hiszen a település az év minden szakában vonzó, különböző igényeket képes kiszolgálni, ha nyugodt pihenésre, horgászásra vágyik, akkor tavasszal és ősszel, ha a parti pezsgést keresi, akkor nyáron tökéletes választás. A finom borokat, a kiváló kirándulási lehetőségeket, a finom ízeket, a tartalmas programokat a településen egész évben megtalálhatja, és ehhez kapcsolódóan apartmanjaink magas színvonala, szolgáltatásai tökéletes alapot jelenthetnek, hogy baráti társaságok, családok felejthetetlen napokat, heteket töltsenek a Balaton északi partján, és visszatérő vendégeinkké váljanak.

Balatonakali és környéke az Árpád-házi királyok idején népesedett be, a fehérvári őrkanonok birtokaihoz tartozott. A török kor pusztulása, és 200 éves elnéptelenedése után a 18. század közepén népesítették be újra. A hajdani egyutcás halásztelepülés mára rendezett üdülőfaluvá fejlődött, ahol az állandó lakosok számát (700 fő) sokszorosan meghaladja a nyári népesség közel 20 ezres nagysága. A Balaton egyik legjobb minősítésű, árnyas fákkal szegélyezett 1500 fős strandja, a gondozott parti sétány vonzza a nyaralókat, a nyári kulturális programok, szabadtéri színpad koncertjei, a horgász és vízisport lehetőségek, a kerékpáros infrastruktúra nagyszerű és tartalmas időtöltést ígérnek a turistáknak, üdülőknek.

Balatonakali nagyszerű fekvése miatt a településről könnyen elérhető több országos hírű, országos jelentőségű látnivaló. Ezek meglátogatása minden évszakban kellemes élményekkel szolgálhat a kirándulóknak, akár gyalogos, akár kerékpáros vagy autós megközelítést választják. A jól kiépített infrastruktúra megkönnyíti az attrakciók elérését.

A településtől autóval 20 percre található Balatonfüred, a Balaton északi partjának ékköve:

 

Balatonfüred

Balatonfüred hírének, népszerűségének alapját évszázadok óta az itt feltörő szénsavas források és azok használata adja. Ma fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazzák a füredi gyógyvizet.
A városban a csodálatos parti sétányok mellett található többek között a
a Vitorlázeum – Vitorlástörténeti interaktív kiállítás (Cím: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.);
a Kossuth Lajos-forrás (Cím: Balatonfüred, Gyógy tér (Szívkórház előtt);
a Tagore sétány (Cím: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány);
a Vaszary Villa és Vaszary Galéria (Cím: Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.);
a Jókai Emlékház (Cím: Balatonfüred, Honvéd utca 1.);
a Lóczy-barlang (Cím: Balatonfüred, Öreghegyi u. vége);
Blaha Lujza nyaralója, ma hotel és étterem (Cím: Balatonfüred, Blaha Lujza utca 4.); és a
Balatonfüredi-erdő természetvédelmi terület, az Annagora Aquapark, a különböző kikötők és a Balatonfüredi Kaland- és Bringapark várja az aktív kikapcsolódásra várókat.

A látnivalók mellett jeles események, pl. a Kékszalag vitorlásverseny, vagy a „Füredi Anna bál” is felejthetetlen élményeket jelenthetnek a részvevőknek, és a város gasztronómiai kínálata is méltó a Balaton-felvidék sokszínű szépségéhez, és a Morzsa bisztró mellett a Kredenc, a Malackrumpli és sok más kellemes hely várja a betérőket.

 

Tihany

A Tihanyi-félsziget autóval alig negyedórányira található Balatonakalitól. Tihany és környéke nemcsak a levendulavirágzásról szól, itt található a18. században épült országos hírű Bencés Apátság, amelynek 1055-ben kelt alapítólevele az egyik első magyar nyelvemlék. A félszigeten emellett a Belső-tavat, a visszhangot, Sajkod apró strandját és a kilátást is meg kell csodálni, át kell érezni. Tihany a csodálatos Balaton-felvidék egyik legszebb, meghitt helye, ahol az Öreg levendulás illatai is segítik élvezni a pillanatot.

Balatonudvari és Fövenyes golfpályát és egy nagyszerű, családias strandot kínálnak az érdeklődőknek. Füred felé a 71-es úton mind autóval, mind kerékpárral könnyen elérhetőek.

Zánkán a Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpontban az ökoturisták, a természetgyógyászok és holisztikus gyógyítók is érdekes órákat tölthetnek, nemcsak a laikus látogatók. A gasztronómiai élményeket a 900 fős faluban a Neked Főztem Gasztrokocsma vagy a Fészek Étel szolgáltatja.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Balatonakalitól autóval 20 percre található a 337 méterre magasodó Hegyestű, a Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között, a bazaltvulkán, ahonnan pazar kilátás nyílik. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbányában lefejtették, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhető meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészletei, a természet és ember együttélésének tipikus képe. Panoráma térkép segítségével azonosíthatók a Káli-medencét övező hegyek. Látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

 

Káli-medence

A filozófus és író Hamvas Béla “Az öt géniusz” című művében így írt a Káli-medencéről:
“… úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne… E táj sok olasz vidéknél déliesebb… A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb…” E táj szíve a Káli-medence, ahol egyedi természeti értéket képvisel itt a félszáznál több forrás, a Sásdi-rét karsztlápja, a Kornyi-tó és a tucatnyi kisebb tavacska. Az utóbbiak többsége különleges „bazalttó”, köztük a kráterben keletkezett Füzes-tó. Az egész medence kedvelt célpontja a kirándulásoknak, a gasztronómiai élményre vágyóknak. Ez a vidék minden évszakban vonzó, télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, de igazán ősszel él. Minden falunak egyénisége van, Szentbékkála kőtengere, Kékkút tájháza, Köveskál megkapó házai, a többi település sajátos bájai mind-mind vonzzák a szemet, a lelket, és a kirándulások közti pihenések is tartalmasak az igényes éttermeknek, vendéglátóhelyeknek köszönhetően.

Badacsony és környékén az egykori bazaltvulkánokból lett tanúhegyek a túrázók kedvenceivé váltak, a Badacsony mellett a Csobánc, a Haláp és a Tóti-hegy is vonzó célpontok, és a borkultúra, gasztronómiai kínálat is egyre sokszínűbb, egyre több vendéget vonz az év minden szakában.

Balatonakali kedvező fekvését mutatja, hogy autóval fél órán belül elérhető Veszprém, a királynék városa, vagy Tapolca, a tavasbarlanggal, amelynek termeiben titokzatos világot találhatunk. Alig több idő alatt elérhető Sümeg, vagy Szigliget, ahol emlékezetes vártúrákat lehet tenni.