Gyalogtúrák a környéken

Balatonakali ideális kiindulóhelye környékre vezető kirándulásoknak, gyalogtúráknak. Néhány perces autóút után nagyszerű célpontok kínálják magukat a könnyed sétára, bakancsos kirándulásokra vágyóknak.

Közepesen nehéz túra Hegyestű tanúhegyéhez, ami nagyszerű kilátással kecsegtet

Szentantalfáról a Balatoni Kéktúra jelzésén a Tagyon-hegy irányába elindulva, (a jelzés azonos, fehér alapon kék vonal.) a Hangyás-tetőt (338 m) déli irányból kerülve a Tagyon Birtok mellett halad az út. Innen a Hegyestű (337 m) felé vezető úton, különös hangulatú növényvilág, karsztbokorerdő található. A hegytetőn meglátogatható a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, amely bemutatja a tanúhegy történetét. A hegy a bazaltbányászat miatt elvesztette eredeti kúp formáját, de így feltárult a hegy belső szerkezete. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány Magyarországon egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A hegytetőről csodálatos panoráma nyílik.

Tihanyi gejzírmezők

Tihany nagyszerű kirándulási lehetőségeket kínál, főként a Belső-tó meghitt világa hívogat. A tó körbejárásával a növény- és állatvilágból kapunk ízelítőt, majd a Lóczy Lajos-tanösvény nyújthat kellemes perceket, aminek egyik legszebb pontja az Aranyház-gejzírkúp. A különleges földtani képződményt az évmilliókkal ezelőtt a felszínre bukkanó hévforrások formálták, a környék többi gejzírkúpjához hasonlóan.
A kb. 11 km hosszú körtúra mintegy 160 méternyi szintemelkedéssel rendelkezik, és családok számára is ideális kikapcsolódást jelenthet, csodálatos kilátóhelyekkel.

Badacsony

A Balaton egyik meghatározó természeti képződménye a Badacsony is jó lehetőséget kínál a gyalogtúrák szerelmeseinek. A hegy tetején álló Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabban álló kilátója. A 437 méteres magasságban épült 18 méter magas építményről csodás látvány tárul a látogatók elé, nemcsak a Balatont, de a környező hegyeket is látni a Tapolcai-medencével. A többi tanúhegy is látható, a kilátó szinten egy 360°-os panorámakép segít eligazodni, és további túralehetőségeket beazonosítani. Igazi erdei túra vár a csúcsra igyekvőkre (315 méternyi szintemelkedéssel) a kiépített út széles és több helyen is lépcsők segítik a magasság leküzdését A Balaton-felvidéken sok túraútvonal vezet keresztül, amelyek ma már nem a megszokott zöld, kék, sárga csíkos jelzést kapják, hanem tanösvénynek vannak kiépítve. Így a kellemes túrák mellett sok információhoz is juthatunk. Vezet ilyen Csopakon, a Pele-körút, de a Tihanyi-félszigeten át, a Tapolcai-medencében, a Keszthelyi-hegységben és a nemzeti park szinte valamennyi területén keresztül.

Családi programok

A Balatonakaliba látogatók szinte egész évben találhatnak érdekes, izgalmas családi és gyerekprogramokat. Januártól a decemberi programokig nagyon széles a skála. Különféle koncertek, versenyek, vízisport nap, szüreti felvonulás, bálok, ünnepségek jelzik a sokszínűséget, olyan különlegességekkel, mint a Szent Iván éji tűzkerék görgetés, a 2018-ban már 8. alkalommal megrendezésre került Akali bor napja mandulavirágzáskor programig.
A közelben további, országos jelentőségű programok is lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, pl. Füredi Anna Bál, Kékszalag, Levendula Fesztivál Tihany, Művészetek Völgye Kapolcs, KeszthelyFest, Balatonfüredi Borhetek, Badacsonyi Borhetek,